Bachata története:

A bachata a XIX. század végén keletkezett zene és tánc. A legelső bachatát lejegyző dokumentumok 1922-1927 közöttiek. A 90-es években a zene teljesen megreformálódott, olyan klasszikusoknak köszönhetően, mint JUAN LUIS GUERRA, Luis Vargas, Frank Reyes, Toby Love, vagy Aventura (melyből később Romeo Santos kivált, aki jelenleg "el Rey de bachata címet viseli" azaz a Bachata koronázatlan királya), vagy a Gruppo Extra, akiket a világon szintén mindenhol ismernek. Dél-Amerikában, Latin Amerikában és az Ibériai-félszigeten, ha bekapcsoljuk a rádiót a bachata ugyanolyan gyakran szól, mint a salsa vagy a reggaeton, vagy bármely pop zene.

Bachata tánc és zene:

A Bachata nemcsak zene és tánc, hanem egy életérzés, egy harmónia. Maga az élet, amely férfi és nő között létrejöhet bárhol és bármikor, életkortól függetlenül egy tánc erejére, vagy akár egy örökkévalóságra, kiszakadva a mindennapok szürkeségéből, elrepítve a táncosokat a latin kultúra világába. A bachata romantikus érzéki zene és tánc, mely a Dominikai köztársaságból származik, szaggatott ritmusú, négynegyedes ütemű, minden 4. ütésre egy hangsúlyos ütéssel. A zene a boleróból eredeztethető, melyre hatással volt a cubai son és meruenge. A férfi és nő zenei stílustól és zenei betétektől függően egyaránt improvizatívan táncol. Nagyon hangsúlyos a férfi vezetés és a női követés, főként a mai sensual és moderna stílusok esetében.

A bachata ágai, mint tánc:
  • Estilo tradicional o dominicano
  • Moderna
  • Sensual
  • Urbana
  • Bachatango

A nemzetközi és hazai bachata világában moderna, sensual és urbana stílussal találkozhatunk a leggyakrabban. Napjaikban a sensual bachata a legnépszerűbb és a legkedveltebb.  A fenn megnevezett ágak, stílusok keveredhetnek, de vannak alapvető különbségek az alap építőelemekben és stílusjegyekben.

Hangszerei:

Bachata gitár,basszusgitár,elektromos gitár, Bongó dob és egy nagyon jellegzetes hangszer adja a zene egyediségét, mely a Güira (kiejtése kb. "guíra") egy fémből (általában rozsdamentes acél) készült, henger alakú ritmushangszer, amelyet általában latin zenékben, pl. bachataban használnak. A henger felületén lévő dudorok adják a hangot, a fém vagy műanyag szálú seprővel végighúzva, ütve. A hangszer a Dominikai Köztársaságból ered. Hasonlít a güiróhoz, amely azonban általában fából vagy lopótökből készül.

Hazánkban 2014-ig a salsa zenei rendezvényeken blokkszerűen 1-2 bachata zenét hallhattunk és ezidáig a bachata alatt tánc tekintetében teljesen mást értett a nagy közönség, mint ezt követően. A nagy áttörés Europai és hazai szinten a Sensual Bachata megjelenésével kezdődött, melynek megalkotói Korke y Judith akik Cadiz városból származnak. Ettől kezdve a tradiciónális bachata és a sensual bachata szétvált és utóbbiakban a testhullámok, a lágyság, a pendulom került előtérbe. Hazánkban 2015-től nyert teret a bachata és a bachata sensual, ekkor már önálló táncként, önálló termet kapott és kialakult a hazai bachata közösség.

2019.12.12-én az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a bachata zenét.

Image

Oktogon Tánc Centrum Egyesület

1062 Budapest, Aradi utca 1.,
Postacím: 1399 Budapest, Pf. 605.

  • dummy+36 (1) 302-3434

  • dummy+36 (30) 526-5485

  • Általános információk: info@tanciskola.hu

  • Tanfolyami információk, jelentkezés: recepcio@tanciskola.hu

Hírlevél feliratkozás

Add meg E-mail címed és iratkozz fel hírlevelünkre!